Maaike Brinkhof

Ik werk sinds 2012 als agile test consultant. Het is mijn missie om kennis over testen over te brengen naar anderen, want kwalitatief goede software krijg je pas als iedereen zich daarvoor verantwoordelijk voelt.

In mijn werk ga ik allereerst op zoek naar de pijnpunten die teams ondervinden bij het maken van goede software en ga die samen met hen aanpakken. Zo help ik teams onder meer bij: het opstellen van een test strategie, het in kaart brengen van de risico’s voor het slagen van het project, de keuzen over wat voor tests geautomatiseerd kunnen worden, het werken met Behaviour Driven Development en hoe Exploratory Testing kan worden ingezet om verrassingen tijdig te ontdekken. Mijn doel is bereikt als ik mijn kennis heb kunnen overdragen aan anderen en zij ook quality infected zijn!

Test Consultant

Als test consultant werk ik altijd over twee assen. Bij de eerste as van het testvak staat de mens centraal. Hier gaat het over uitdagingen die niet met techniek alleen zijn op te lossen. De vaardigheden die ik hiervoor heb ontwikkeld zijn een combinatie van soft skills en test skills. Deze combinatie stelt mij in staat om een test strategie te maken, de juiste test technieken toe te passen in de context van het project en inzicht te geven in de kwaliteit en risico’s. Verder is het altijd mijn missie anderen hierbij te betrekken.

De tweede as van het testvak gaat over automatisering. Ik help teams met test automatisering en de vraagstukken die daarbij komen kijken, zoals wat je kan automatiseren, op welke laag je dat het beste kunt doen en met welke tools. Hiervoor heb ik een technologische basis ontwikkeld, maar mijn kracht ligt meer in het vinden geschikte oplossingen en mensen hiervan te overtuigen.

Door de jaren heen heb ik verschillende soorten applicaties getest. De meeste ervaring heb ik met het testen van API’s, web apps en mobiele apps. Daarnaast heb ik een goede basis aan algemene vaardigheden met versiebeheer, verschillende development en build tools, analytics programma’s en scrum tools.

Trainer en coach

Ik coach teams bij het moderniseren van hun test proces, waarbij de nadruk ligt op samenwerking. Ik heb trainingen ontwikkeld over Agile Testing, Behaviour Driven Development, Specification by Example, Exploratory Testing en deze trainingen gegeven bij klanten.

Spreker en schrijver

Ik wil anderen inspireren hun werk met een frisse blik te bekijken. Via mijn blog bereik ik een internationaal publiek. Als spreker heb ik met twee talks “Exploratory Testing with the Team” en “Mapping biases to Testing” op meerdere conferenties gestaan. Beide talks werden hoog gewaardeerd door het publiek.

Daarnaast ben ik te vinden op Nederlandse meetups zoals de Federation of Agile Testers, Board of Agile Testers, TestBash en Domcode. Dankzij al deze activiteiten heb ik een internationaal netwerk opgebouwd. Dat is heel waardevol bij het oplossen van test uitdagingen, er is altijd wel iemand die wil helpen!

Contact

Spreek me aan op Twitter
Mail me op maaike@sensibly.nl