Vleesvervangers met goede macro's: Planted

Wil je ook wat minder dode dieren eten? Een zeer goed idee! De hoeveelheid vleesvervangers op de markt in Nederland is inmiddels echt geëxplodeerd, maar er zit ook heel veel rommel tussen. Laat mij je helpen het kaf van het koren te scheiden!

Bij het beoordelen van de vleesvervangers let ik op de verhouding vet/eiwit. Je eet vleesvervangers immers om....vlees te vervangen. Dus, ze moeten wel flink wat eiwitten bevatten anders schiet je er weinig mee op. Zeker als je aan krachtsport doet, of als je in een vetverlies fase zit, wil je een vleesvervanger die hoog in eiwitten is een lager in vet.

Ik negeer: zout, vezels, koolhydraten. Vega producten zijn vaak best hoog in zout, mocht dit een probleem voor je zijn, eet ze dan niet. Ik ga hier in deze blogpost niet op in en ik negeer ook de hoeveelheid vezels en koolhydraten.

Vandaag nemen we het merk Planted onder de loep. Dit Zwitserse merk heeft als missie om "heerlijk vlees van plantaardige eiwitten" te maken. Ja, dit verwoorden ze echt zo. In hun spullen zitten alleen "natuurlijke ingrediënten" en "geen kunstmatige toevoegingen", als dat je wat boeit.

Het merk is onder andere verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Er staan op het moment van schrijven (Oktober 2024) 7 producten op de AH website, waarvan er 7 door mijn test zijn gekomen! Het eerste merk met een score van 100%, ongelooflijk.

Skewers Tandoori

planted_Skewers_tandoori

Veganistisch: Ja.
Eiwitten: erwt
Voedingswaarde per 100 gram: 145 kcal, 4.8 gram vet, 21 gram eiwit

Ja, lieve mensen, deze zijn lekker. Ik had een vega curry met rijst gemaakt en daar zo'n tandoori spies bij genomen. Het heeft echt een vlees structuur en bite. De spiesjes zijn ook lekker gekruid. Leuk voor op de BBQ, maar kunnen ook prima in de winter vanuit de pan.

Ik ben groot fan.

S-tier! Als ze niet in de aanbieding zijn, kosten ze momenteel (oktober 2024) 5 euro per 2 stuks, wat wel fors aan de prijs is.

Spies BBQ

Planten_Spies_BBQ

Veganistisch: Ja.
Eiwitten: erwt
Voedingswaarde per 100 gram: 143 kcal, 4.7 gram vet, 20 gram eiwit

Deze spiesjes zijn qua structuur gelijkwaardig aan de tandoori spiesjes, alleen ze zijn anders gekruid. De bite en mondgevoel zijn hetzelfde.

S-tier!

Pulled BBQ

planted_pulled_bbq

Veganistisch: Ja.
Eiwitten: erwt, haver
Voedingswaarde per 100 gram: 138 kcal, 3.3 gram vet, 19 gram eiwit

Deze heb ik zelf nog niet geprobeerd, en licht in mijn koelkast op me te wachten. Als het lijkt op de kebab original (volgende product in dit lijstje) qua mondgevoel is ook dit weer een winnaar.

Gooi het door een roerbak maaltijd, of op een broodje.

S-tier.

Kebab Original

Planted Kebab Original

Veganistisch: Ja.
Eiwitten: erwt, haver
Voedingswaarde per 100 gram: 213 kcal, 12 gram vet, 22 gram eiwit

Ik heb deze al wel getest. Deze is wat hoger in vet, dus even opletten geblazen.

Ik moet wel zeggen: de smaak is echt heerlijk. De kebabjes heb ik gegeten met wat knoflooksaus en het was niet van vlees-kebab te onderscheiden als je het mij vraagt.

Echt heel knap gedaan.

B-tier vanwege de macro's (hoger in vet), al is de verhouding op zich nog steeds bijna 1 staat tot 2 (vet op eiwit verhouding). De smaak is S-tier.

Filetstukjes lemon & herb

planted_Lemon_herb

Veganistisch: Ja.
Eiwitten: erwt, haver
Voedingswaarde per 100 gram: 195 kcal, 10 gram vet, 21 gram eiwit

Deze heb ik nog niet getest. Qua voedingswaarde lijken ze op de kebab, met een wat hoger vet gehalte dan bijvoorbeeld de spiesjes. De verhouding is op zich nog steeds goed.

A-tier op basis van de macro's.

Pulled Spicy

planted_pulled_spicy

Veganistisch: Ja.
Eiwitten: erwt, haver
Voedingswaarde per 100 gram: 226 kcal, 14.2 gram vet, 19 gram eiwit

Deze is het hoogste in vet van de hele lijst. Heb 'm nog niet geprobeerd, maar dit lijkt me lekker in Aziatische roerbak gerechten met rijst. Als je het vetgehalte verder in de maaltijd laag houdt, kun je best deze stukjes er doorheen gooien.

B-tier vanwege de macro's.

Pulled Kantonese

planted_pulled_kantonese

Veganistisch: Ja.
Eiwitten: erwt, haver
Voedingswaarde per 100 gram: 157 kcal, 3.4 gram vet, 22 gram eiwit

Deze is ineens weer laag in vet. De naam doet vermoeden dat je dit vooral in Chinese gerechten kunt verwerken. Heb 'm zelf nog niet getest, maar de macro's zijn in ieder geval top!

S-tier.

Conclusie

Ik ben onder de indruk van dit merk. Alles is veganistisch, dat maakt het makkelijk om het aan iedereen aan te raden. Geen verstopte stukjes eiwit, of sporen van melk. Als je vleesvervangers wil maken, doe het dan inderdaad ook meteen 100% plantaardig zodat iedereen ze kan eten. De spiezen vind ik ook echt ideaal voor een BBQ in de zomer.

Letterlijk het enige nadeel van dit merk is de prijs. Als het niet in de aanbieding is, is het duur.

De eerste twee weken was het voor 50% van de prijs te koop bij de Appie, maar die tijd is nu voorbij. Ik houd het dus meestal bij de basics, zoals tofu, maar als ik eens een keer luxe plantaardig wil eten dan haal ik zeker de spullen van Planted!

Lees ook de andere blog posts in deze serie:

Vleesvervangers met goede macro's: AH Terra

Vleesvervangers met goede macro's: Vegetarische Slager

Vleesvervangers onder de loep: Beyond Meat

Strijd der vega-kippen – Drie soorten nep kipstukjes getest!

Vleesvervangers met goede macro's: Vivera

Vragen of reageren? Laat je reactie hieronder achter of e-mail me op maaike@sensibly.nl

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding en zal nooit publiek gemaakt worden.