Een zorgelijke trend die ik zie onder mijn cliëntes

Ik ben nu bijna twee jaar bezig met coaching op het gebied van voeding, leefstijl en krachttraining. Inmiddels heb ik voldoende data verzameld onder mijn cliënten om bepaalde trends te zien, en er is één trend die eruit springt.

Voordat ik de trend die ik waarneem uitleg, moet je weten dat het gros van mijn cliënten vrouwen van 30 tot en met 55 jaar zijn. (Mannen zijn meer dan welkom in mijn praktijk, maar kennelijk gaan die eerder naar een man om gecoacht te worden?)

Anyway, er is ons vrouwen in ons jongere leven echt wat aangedaan, want bijna elke vrouw die ik coach heeft een dieetgeschiedenis waar je u tegen zegt, haat haar eigen buikvet (ook als het er gewoon prima uitziet), en wil(de) graag dun zijn. Een verleden met eetstoornissen is ook niet zeldzaam.

Als er al gesport wordt, is dat vooral met het idee om calorieën te verbranden ter compensatie voor eten. Het sporten richt zich meestal op cardio, een sterke core, of lenigheid, maar bijna nooit: kracht.

De vrouwen die bij mij komen hebben zelf al ondervonden dat het volgende geen blijvend resultaat oplevert: crash diëten, hele voedingsgroepen schrappen, je de pleuris sporten, zeggen dat je nooit meer gaat snoepen, extreem streng voor jezelf zijn. Ze zijn er achter gekomen dat daar "het antwoord" niet ligt.

Ik kan je vertellen: er is geen enkel simpel antwoord. Het antwoord zit 'm meer in een combinatie van dingen aanpassen: hoe je eet, hoe je sport en hoe je over jezelf denkt. Daarnaast helpt het enorm om realistische doelen te stellen en geduld te hebben.

Oké, dat snapt elke vrouw die bij mij komt in theorie helemaal prima. Ze zijn het eens met mijn plan om het langzamer en gestager te doen. En daarnaast gaan ze aan krachttraining doen om sterker te worden in plaats van dun.

Maar tijdens het uitvoeren van dit plan blijkt er iets heel diep te zitten bij mijn cliëntes: die neiging om zo ontzettend streng voor zichzelf te zijn!

Dit is de trend die ik zie en ik vind het echt zorgelijk.

Zo veel vrouwen zijn zó gewend om zichzelf te straffen, om tegen zichzelf te zeggen dat ze niet "goed genoeg zijn", dat ze geen fouten mogen maken. Terwijl ze reteveel ballen tegelijk in de lucht houden.

Ik hoef dus nooit streng te zijn, dat doen vrouwen zelf wel!

Nee, ik moet eerder het tegenovergestelde bieden: de boel relativeren en ze geruststellen. Dat je wél fouten mag maken, en dat het onvermijdelijk is om fouten te maken. Dat het oké is om soms een keer niet te sporten als je het kapot druk hebt. Het goed genoeg doen is precies dat: goed!

Het hele ding van een nieuwe leefstijl, gefocust op gezond eten en krachttrainen, is dat het alleen gaat werken wanneer het past bij jouw leven. Bij niemand gaat het leven ooit helemaal op rolletjes of zoals voorzien, en dan milder naar jezelf zijn is het grootste cadeau wat je aan jezelf kunt geven.

Hier is voor bijna al mijn cliënten de grootste winst te behalen. Milder naar jezelf kunnen zijn, leidt tot meer zelfacceptatie en mentale rust. Het hele leven wordt er fijner van.

Ik kan dit zo stellig zeggen, omdat ik zelf door dit exacte proces heen ben gegaan. Dus met alle liefde van de wereld zeg ik je: als je dit weet aan te pakken gaat er een wereld voor je open.

Vragen of reageren? Laat je reactie hieronder achter of e-mail me op maaike@sensibly.nl

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding en zal nooit publiek gemaakt worden.