De feedback loop om succesvol gewicht te verliezen

Een feedback loop bestaande uit drie elementen is de kern om blijvend gewicht te verliezen. De feedback loop bestaat uit:

  1. een goed plan & een helder doel
  2. consistentie
  3. vertrouwen & mindset

Deze drie elementen zijn met elkaar verbonden. Als je er een mist, is de kans groot dat je wens om gewicht te verliezen gaat mislukken. In deze post betoog ik waarom dat zo is.

de core feedback loop

Element één: Een goed plan & en een helder doel

Zonder een helder (en realistisch!) doel ben je een makkelijke prooi voor de bullshitters in de leefstijl en weight loss industrie. Je zult wellicht verleid worden door een crash dieet wat claimt dat je 10 kilo kwijt kunt raken in 6 weken.

Maar je kan niet zo snel 10 kilo afvallen. Dat zou je niet eens moeten willen. Dat is roofbouw plegen, honger lijden, vreetbuien riskeren.

In plaats daarvan kun je je richten op een gewichtsverlies van 0.5 tot 1% per week. Neem daarvoor je weekgemiddelde, omdat je dagelijks schommelt in gewicht (dat is normaal).

Ken jij je huidige energiebalans? Gebruik mijn calorie & macrocalculator die uitleg geeft!

Richt je erop om gezonder te eten: meer groente, meer fruit, meer vezels, minder verzadigd vet, minder koekjes en chocola. Zie je dat ik hier zeg: minder. Je kan nog steeds af en toe een koekje eten.

Ga daarnaast lekker sporten. Ik adviseer mensen altijd om krachttraining op te pakken. Kweek wat spier, dat is goed voor je.

Hoe is dit element uit de feedback loop verweven met de andere twee?

Zonder een realistisch plan en een realistisch doel zul je moeite hebben met consistentie. Een plan gaat pas werken als je het consistent uit kunt voeren. Het hoeft niet perfect, maar wel goed genoeg.

Dit is erg moeilijk te doen bij een crashdieet. Je zult dan veel honger ervaren, en dit zal je motivatie echt niet ten goede komen. Het is geen goed langetermijn plan.

Het zal je mindset voor dit hele proces ook niet ten goede komen. In het slechtste geval krijg je een eetstoornis te pakken. Kies je voor een crash dieet, dan ga je afvallen sowieso associëren met lijden. Het is strontvervelend en moeilijk op deze manier.

Het is niet nodig. Kies je voor een rustiger tempo en geduld, dan zul je zien dat je nog steeds je doel kunt bereiken zonder dat het een lijdensweg is. Als je een goed plan volgt, en het consistent uitvoert, dan zal het je vertrouwen laten groeien. Het vertrouwen dat je het wél kunt.

Element twee: Consistentie

Dit is waarschijnlijk het element wat de meeste mensen onderschatten.

De basis goed doen is superbelangrijk: voldoende slapen, voedzaam eten en lekker sporten. Doe je dit consistent, dan ga je écht je doelen halen. Het hoeft echt niet perfect, alleen goed genoeg!

Hoe is dit element uit de feedback loop verweven met de andere twee?

Als jij een goed plan met realistische doelen consistent goed uitvoert dan kan je niet anders dan resultaten behalen. Ik blijf het herhalen: perfectie is niet nodig.

Wanneer je resultaten haalt omdat je een plan consistent uitvoert dan zal dit je mindset en vertrouwen in het plan positief beïnvloeden. Je zult dan zien dat je het wél kunt. Dit is ook nog eens een boost voor je zelfvertrouwen.

Zie je de opwaartse spiraal al ontstaan?

Element drie: vertrouwen & mindset

Erop kunnen vertrouwen dat je een goed plan volgt, is goud waard.

De juiste mindset hebben, dus beseffen dat je moeite moet doen, is goud waard.

Valt je ook op dat ik hier motivatie niet noem? Dat is met een reden. Motivatie is onbetrouwbaar. Je motivatie zal altijd schommelen. Consistentie wint het altijd van motivatie.

Hoe is dit element uit de feedback loop verweven met de andere twee?

Het is moeilijk om een waardeloos plan (zoals een crash dieet) te vertrouwen. Het is moeilijk om een positieve mindset te houden bij het volgen van een crashdieet. Je zult namelijk constant moeten vechten tegen de honger en de neiging om op te geven of om een hele zak M&M's in je mond te stoppen.

Als je daarentegen consistent een goed plan volgt, zal dat je mindset positief beïnvloeden. Het zal je gevoel van vertrouwen vergroten. De feedback loop gaat dan in positieve zin omhoog.

Conclusie

De meeste mensen falen om permanent gewicht te verliezen en hun droomlijf te bereiken. Ze zijn het slachtoffer van extreme aanpakken, zoals door vele mensen of bedrijven verkocht als quick fix. Een quick fix bestaat echter niet, en werkt uiteindelijk tegen je. De meeste mensen komen immers al hun verloren gewicht weer aan, vaak zelfs meer!

Een oplossing zoals een crash dieet klinkt oppervlakkig simpel, maar het kan je heel veel schade berokkenen. Je denkt misschien dat je alleen tijdelijk moet lijden, maar mogelijk heeft het verregaande gevolgen voor je mentale gezondheid en je fysieke gezondheid. Als je het crashdieet weer loslaat en je oude gewoontes oppakt, kom je kilo's aan. Daar gaat je vertrouwen in dat het je ooit gaat lukken.

Werk maken van gewichtsverlies is niet te vermijden, lijden is wel te vermijden.

Dit doe je door de elementen van deze feedback loop in te zetten zodat ze elkaar positief versterken.

de core feedback loop

Kies voor een plan wat ergens op slaat. Kies een realistisch doel.
Voer dat plan consistent uit. Goed genoeg, niet perfect.
Behaal gestaag resultaten en laat dat je vertrouwen en mindset positief beïnvloeden.

Deze drie elementen zijn met elkaar verbonden. Ik hoop dat je dat nu ook ziet!

Waar je moet starten in de feedback loop is ook voor iedereen anders. Sommige mensen moeten starten met een beter plan kiezen. Anderen worstelen vooral met consistentie. Weer andere mensen moeten hun mindset aanpakken, zodat ze niet langer geloven in een quick fix.

Hoe dan ook, wat zijn je praktische opties?

Ik help je uiteraard graag met 1:1 coaching. Als je dat niet kunt of wilt betalen, dan zijn er enkele artikelen op mijn website die je verder kunnen helpen om zelf een goed plan te maken:

Ik ben natuurlijk biased, maar ik raad je aan om het niet alleen te doen. Ik ben geen groot bedrijf, ik ben maar in m'n eentje. Ik laat mij niet en dan ook nooit niet sponsoren door bedrijven. Op die manier is het enige wat ertoe doet: mijn reputatie. Ik heb succesvol andere vrouwen geholpen om resultaat te halen, op een manier die passend is in hun leven. Ik ben empathisch, maar eerlijk. Ik zal je helpen om hard genoeg te werken, ik zal je stimuleren om in de sportschool lekker te knallen. Ben jij bereid om een jaar te investeren om jezelf te bewijzen dat je het wel kunt? Want dat is wel het realistische verhaal: het duurt langer dan je wilt. Vandaar dat mensen in de quick fixes trappen, denk ik. Zelf heb ik mijn fysiek in 4 jaar tijd getransformeerd. Met veel geduld, en met trainen in de sportschool met serieuze gewichten.

Vragen of reageren? Laat je reactie hieronder achter of e-mail me op maaike@sensibly.nl

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding en zal nooit publiek gemaakt worden.