Blijf altijd voldoening halen uit eten

Waarom eten we?

Ten eerste uiteraard letterlijk om in leven te blijven.

Maar daarnaast eten we met name om twee redenen: verzadiging en voldoening.

Je voelt je verzadigd na het eten, omdat je maag dan vol zit. Dit bereik je het beste wanneer je geen mini-maaltijden eet, maar minstens 400+ calorieën.

Als je je niet verzadigd voelt na je hoofdmaaltijden, dan is dat een signaal. Waaruit bestaan je maaltijden? Voeg meer groente, vezels, magere eiwitten en wat gezonde vetten toe om je maaltijden meer te laten verzadigen.

Tijdens afvallen kan je het beste "eten als een konijn". Door je maaltijden groot te maken met laagcalorisch eten, zoals groente, vergroot je de verzadiging zonder dat je enorm veel calorieën naar binnen werkt.

Je maaltijden kunnen echter wel verzadigen, zonder dat ze voldoening geven. Bijna niemand wordt echt heel enthousiast van een bord spruiten, ook al weten we allemaal dat het gezond is.

We hebben meer nodig dan eten wat alleen verzadigd op een gezonde manier.

We halen namelijk ook voldoening uit eten!

Wat gaan veel mensen echter doen als ze "op dieet" gaan? Ze gaan al het eten wat voldoening geeft schrappen. Dat hoeft niet.

Ja, je zult wellicht de hoeveelheid voldoening-gevend eten moeten verlagen, maar je hoeft het niet helemaal weg te nemen. Misschien werkt dat zelfs tegen je.

Daarmee bedoel ik dus: blijf ruimte houden voor lekker eten, met mate.

  • Eet een verzadigende maaltijd, en sluit daarna af met een koekje.
  • Eet dat bakje chips bij je avondeten.
  • Pak dat kleine ijsje na je lunch.

Maar ook:

  • Leer lekker koken, zodat je gezond eet en tegelijkertijd lekker eet.
  • Vind groente die jij wel heerlijk vindt, en verwerk ze in een lekker gerecht.

Verminder gedachteloos snaaien en snacken. Dat is zonde, want dan geniet je niet eens bewust van voldoening-gevend eten!

Combineer verzadiging én voldoening, en je zult zien dat je dan minder last krijgt van het "verboden vrucht"-effect wanneer je gewicht aan het verliezen bent.

Als jij eten voor jezelf gaat verbieden, is de kans groot dat je er veel meer aan denkt en dat het een verboden vrucht is voor je. Mogelijk "knapt" er op een gegeven moment iets in je en houd je het niet meer snoepen niet meer vol. Het kan zelfs leiden tot eetbuien.

Dit kun je voorkomen door de tijd te nemen om te leren hoe jij lekker eten een nieuwe plek kunt geven in je leven. Blijf er bewust van genieten, met mate.

Perfect gezond eten is niet nodig voor een gezond leven. Ik snoep zelf ook iedere dag, ter afsluiting van de maaltijd. Dat voelt goed, want het is lekker én ik weet dat ik geen absurd grote porties aan koek, snoep en chips naar binnen werk.

Onthoud dit dus: eten verzadigt, maar mag ook voldoening geven. Hou dit in de gaten, JUIST als je aan het afvallen bent. Hou ruimte voor wat lekkers. Succes!

Vragen of reageren? Laat je reactie hieronder achter of e-mail me op maaike@sensibly.nl

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding en zal nooit publiek gemaakt worden.